Historijat
  Home | Historijat discipline | O Klubu | Treneri | Kodeks ponasanja | Novosti  | Sensei Funakoshi | Mudrosti ucitelja | Osnovni stavovi potezi | Galerija slika | Favorite links | Zanimljivosti | Kontakt stranica | Knjiga gostiju / guest book  

HISTORIJAT KARATE DISCIPLINE

NASTANAK KARATEA

Poznati plemic Nakajama (1429) godine silom je ujedinio sva glavna ostrva na Okinavi. Predhodno je nekoliko plemica stalno bilo u sukobu. To je period dinastije Ming (u Kini), a Muramasi (u Japanu). Godine 1329. kineski emigranti masovno naseljavaju Okinavu. Razvija se trgovina. Borilacke vjestine iz Kine i Japana, u pocetku nisu bile mnogo omiljene. Zasto? Zato sto je tamo vladao mir, sa naprednom budistickom kulturom. Medjutim, harmonican mir narusavaju trupe iz Japana, koje je poslao Sacuma. Kao talac uzet je princ iz Okinave, a u glavnom gradu Okinave uspostavlja se policijska kontrola. Sva vojnicka klasa je zabranjena. Oruzje je konfiskovano, pa je zbog tog u borilackim vjestinama Okinave koristen sistem odbrane stapom, toljagom i golom rukom (tode ili samo te). Jedan instruktor je upotrebio rijec KARA-ate (1905. godine) umesto tode.

Veliki reformator karatea Gicin Funakosi oko 1930. godine je dao pravi naziv p r a z n a r u k a . Dakle, osnovni princip je bio braniti se od neprijatelja praznih ruku, bez ikakvog oruzja. U ovom slucaju, ovakvim nacinom borbe, um se mora osloboditi zlih misli. Govorilo se "prazna dolina prenosi zvuk", "forma je praznina, a praznina je forma". Karate je najosnovnija borilacka vjestina bez oruzja. Okinavljanski karate, taj rani karate, sastojao se od tri osnovna stila. Iz glavnog grada Okinave Surija potekao je stil karatea pod nazivom SURI-TE. Drugi grad u susedstvu zvani NAHA dao je stil NAHA-TE, a treci grad Tomari - stil TOMARI-TE. Iz svakog naziva pojavljuje se rijec TE i znaci saka. Ispocetka, vlasti su strogo zabranjivale da se vjezba karate, ali on se ipak praktikovao i vjezbao u strogoj tajnosti. Nesto kasnije dozvoljeno je treniranje karatea i ono je uvedeno i u skole.

Gospodari Okinave (japanski vladari) bili su opcinjeni karateom, pa su od okinavljanskih karate majstora trazili da javno izvode demonstracije. Za to je odredjen slavni ucitelj karatea Gicin Funakosi, koji je, pocevsi vjezbanje kod dva odlicna karate instruktora, imao ogroman talenat. Demonstracije su bile izuzetno uspjesne, pa je Gicin Funakosi promovisao karate i u Japanu. U Japanu je osnovan prvi slavni centar za treniranje karate vjestine i zvao se SHOTOKAN centar.

Interesantno je napomenuti da je Gicin Funakosi poducavao nekoliko talentovanih ucenika, pa su oni kasnije osnovali vlastite stilove karatea. i drugi okinavljanski sensei su dosli u Japan i takodje osnovali vlastite stilove. To se dogadjalo oko 1930. god. Danas postoji mnogo razlicitih stilova karatea, ali najpoznatiji danas su:

1 - SHOTOKAN
2 - VADO RYU
3 - SITO RYU
4 - GOJU RYU


Pored ova cetiri stila imamo jos 6 drugih stilova karatea:

SUKOKAI
SOTOKAI
GODJUKAI
KJOKUSINKAI
SANKUKAI
ISIN RYU i ISHIN-RYU

Karate se iz Japana prosirio u sve zemlje svijeta. Njegov internacionalni razvoj je u rukama velike svjetske unije WUKO (WKF). Medjunarodni olimpijski komitet je priznao ovu svjetsku karate organizaciju.

MORALNI KODEKS KARATEA

Neke vrijednosti neophodne su za zivot u zajednici. One cine duhovni sklop covjekov, ali se u savremenom drustvu cesto izgube. Prvorazredni zadatak i misija svakoga ko ima crni pojas je da obnavlja te principe i da bude njihov zivi primjer.

CAST - MEIYO
VJERNOST - CHUJITSU
ISKRENOST - SEIJITSU
HRABROST - YUUKI
DOBROTA i LJUBAZNOST - SHINSETSU
SKROMNOST i PONIZNOST - KEN
PRAVEDNOST - TADASHI
POSTOVANJE - SONCHOO
SAMOKONTROLA - SEIGO